Welk plant・en・DNA eten we vandaag?
Ontdek hoe de mens zijn voedsel schept
DNA van planten is fascinerend! Het is ook een essentieel onderdeel van elke maaltijd die we eten.
De DNA-code is samengesteld uit een aaneenschakeling van vier verschillende bouwstenen. Biologen noemen deze bouwstenen kortweg A, T, G en C. Samen met de omgeving, bepaalt de DNA-code hoe een plant er uitziet en smaakt.
De DNA-code in planten is geen vast gegeven, maar verandert door de jaren heen. Soms subtiel met één enkele letter en soms met duizenden letters tegelijkertijd. Er zijn miljoenen voorbeelden waarbij de veranderingen van DNA-letters een nieuwe eigenschap veroorzaakten in een plantsoort.
Het veranderen van de DNA-code is ook de basis van veredeling en de ontwikkeling van nieuwe plantenrassen in de landbouw. Twee concrete voorbeelden:
Door spontane veranderingen in het DNA gebeurt het héél af en toe dat er een tak met nectarines aan een perzikboom verschijnt. De meeste nectarines in de winkelrekken hebben een extra gen van bijna 6000 letters dat midden in de DNA-code sprong die instaat voor de aanmaak van haartjes. Het resultaat is dat de eens-zo-harige ‘perzik’ geen haartjes meer kan maken en een haarloze nectarine werd.
Door veranderingen in het DNA kan een witte ajuin zomaar opeens uit een rode ajuin ontstaan. In één zo’n geval ontstond de witte ajuin door de verandering van één enkele letter in het DNA. De rode ajuinen hebben een ‘A’, de witte een ‘T’ in een stukje DNA dat instaat voor de aanmaak van de rode kleurstof.
Intrigerend, toch? Als je honger hebt naar meer, kijk dan zeker uit naar ons boek! Daarin krijg je, via begrijpbare tekst en levendige illustraties, meer achtergrond over hoe planten-DNA verandert en de gevolgen ervan. We zullen het er ook hebben over CRISPR en zogenaamde “genetisch gemodificeerde organismen” of ggo’s.
Er wordt nog flink aan geschreven en geïllustreerd. Voorlopig dus nog geen concrete release-datum. We houden je op de hoogte! 🙂
Ruben Vanholme & Dorien Van de Wouwer